Vernieuwde opleidingen bij Hago Zorg: trots, ontwikkeling en betere zorg
Bij Hago Zorg helpen we onze medewerkers zich te ontwikkelen. Tegelijkertijd willen we de zorgkwaliteit verbeteren. Een voorbeeld van hoe we dit doen is onze opleiding voor Assisteren bij Zorg en Welzijn.
Grotere zorgvraag en vernieuwde opleiding
Bij Hago Zorg hebben we in het verleden een opleiding opgezet voor facilitaire medewerkers, gericht op het uitvoeren van ondersteunende taken binnen de zorg. Met de toename van zorg aan huis is er echter meer behoefte aan medewerkers die niet alleen facilitaire taken uitvoeren, maar ook zorgondersteuning kunnen bieden.
In samenwerking met Syndle en ROC Midden Nederland hebben we daarom de opleiding Facilitair Zorgmedewerker ontwikkeld. Deze richt zich op basisvaardigheden en zorggerelateerde taken, zoals diëtiek en tiltechnieken. De opleiding duurt 9 tot 12 maanden en is al succesvol afgerond door twee groepen. Omdat het basisgedeelte (rekenen, taal en burgerschap) voor sommige medewerkers te uitdagend bleek, is de opleiding aangepast om toegankelijker te worden.
Nieuwe opleiding en deelcertificaten
Dit najaar starten we met een vernieuwde opleiding gericht op het Volledig Pakket Thuis (VPT) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In deze opleiding leren medewerkers in de ouderenzorg zorgsignalen te herkennen en snel te reageren op situaties zoals een val of verslikking. Daarnaast krijgen ze praktische vaardigheden aangereikt, zoals het aantrekken van steunkousen en het ondersteunen bij het opstaan.
De opleiding is laagdrempelig en sterk praktijkgericht, met de mogelijkheid een certificaat op MBO-niveau te behalen. Medewerkers die dat willen, kunnen doorstromen naar de volledige MBO 2-opleiding. Ook kunnen ze een deelcertificaat behalen met extra begeleiding, zodat iedereen de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen.
Voordelen voor de zorg
Onze medewerkers brengen vaak langere tijd door bij cliënten thuis, waardoor zij veranderingen in hun gezondheid en welzijn eerder opmerken. Doordat zij nauw betrokken zijn bij de dagelijkse routine van cliënten, signaleren zij subtiele veranderingen die zorgverleners mogelijk niet meteen zouden zien, zoals verminderde mobiliteit, toenemende vermoeidheid of veranderingen in gedrag. Deze vroege signalering stelt zorgverleners in staat sneller in te spelen op de veranderende behoeften van cliënten, waardoor preventieve maatregelen kunnen worden genomen. Dit maakt hen tot de ogen en oren van de zorg.
Daarnaast kunnen onze medewerkers bepaalde zorgtaken overnemen, zoals assisteren bij het opstaan, ondersteunen bij dagelijkse handelingen en het aan- en uittrekken van steunkousen. Dit ontlast verpleegkundigen, die hierdoor meer tijd en ruimte hebben om zich te richten op complexere medische zorg en gespecialiseerde handelingen. Op deze manier dragen onze medewerkers bij aan efficiëntere zorgverlening, terwijl de kwaliteit van de zorg voor cliënten behouden blijft of zelfs verbetert.
Trots en doorgroeimogelijkheden
Voor veel medewerkers is deze opleiding een kans om hun eerste officiële certificaat te behalen. Dit geeft hen meer zekerheid en kansen om door te groeien in hun werk. De variatie in taken maakt het werk afwisselender en geeft meer voldoening, wat bijdraagt aan hen werkplezier.
In het najaar start een nieuwe groep medewerkers in Zuid-Limburg met de opleiding. Zo werken we samen aan een zorgomgeving waarin cliënten langer zelfstandig thuis kunnen wonen.