Is er sprake van een vermoedelijke ebolabesmetting? Dan is snelle reiniging en desinfectie van groot belang om verdere verspreiding te voorkomen. Het desinfectieteam van Hago Zorg helpt jou om de situatie zo snel mogelijk weer onder controle te krijgen. Zij zijn binnen zes uur ter plaatse om de noodzakelijke handelingen op de juiste wijze uit te voeren.
Ebola is een hardnekkige, zeldzame en zeer ernstige infectieziekte en komt voornamelijk voor in Afrika. Een persoon die besmet is met ebola krijgt last van bloedingen in zijn of haar hele lichaam. Deze ziekte is overdraagbaar via direct lichamelijk contact en heeft bij besmetting een grote kans op overlijden.
Hago Zorg is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangewezen als eerstelijns partner wanneer een ruimte van ebolabesmetting wordt verdacht en gedesinfecteerd moet worden. Het telefoonnummer is verspreid onder alle GGD’s van Nederland. Samen met zusterbedrijven in de zorg Alpheios en Fortron voeren wij schoonmaak en desinfectie uit in ziekenhuizen, zorgorganisaties, ambulances, huisartsenposten en woningen. Het Hago Zorg desinfectieteam is ook inzetbaar voor andere desinfectieactiviteiten, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van MRSA, Noro of VRE.
Onze medewerkers zijn uitvoerig opgeleid om de noodzakelijke desinfecties veilig te kunnen uitvoeren. Hierbij staat met name de aan- en uitkleedprocedure centraal. Het dragen van beschermende kleding is het belangrijkste wapen om niet zelf besmet te raken. Daarbij heeft Hago Zorg veel ervaring met schoonmaak in situaties waarbij veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. Voor de medewerkers die de schoonmaak uitvoeren, is dit dan ook niets nieuws.
Ebola is een virus waar mensen erg ziek van worden. De ziekte is zeldzaam en leidt vaak tot bloedingen in het lichaam. Tot nu toe komen uitbraken van deze ziekte alleen voor in delen van Afrika. Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Wel is er een experimenteel vaccin dat bij uitbraken ingezet kan worden. Mensen die veel risico lopen tijdens een uitbraak (verpleegkundigen, artsen, familieleden van patiënten) kunnen gevaccineerd worden. Op deze manier wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen en uitbreiding van de epidemie vertraagd en hopelijk gestopt.
Bron: RIVM