Ergocoaching op de werkvloer houdt schoonmaakmedewerkers vitaal
‘Wat kunnen we doen om verzuim te voorkómen?’ Die vraag stelden we vanuit Hago Zorg aan onze zorgverzekeraar CZ. Het bedrijfszorgtraject dat we aangeboden kregen, leverde nieuwe inzichten en concrete stappen op, maar vooral: resultaten waar iedereen blij van wordt. VIP-coaches worden tegenwoordig standaard opgeleid tot ergocoach. Zij helpen hun teamleden om hun lichaam minder zwaar te belasten.
“Onze ziekteverzuimprotocollen hadden we op orde, maar we wilden graag een stap extra zetten”, vertelt Corina Vos, HR-adviseur opleiding & ontwikkeling bij Hago Zorg. “De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers stijgt, waardoor vitaliteit een steeds belangrijker thema wordt. Zeker bij ons bedrijf, want we zien onze medewerkers als ons belangrijkste kapitaal.”
Loek van Groesen, adviseur zorg en bedrijfszorg bij zorgverzekeraar CZ, zag hoe gemotiveerd het management van Hago Zorg was. “Daarom besloten we om een bedrijfszorgtraject aan te bieden. Dat doen we bij sommige bedrijven die minimaal duizend medewerkers hebben én enthousiast zijn om met preventie aan de slag te gaan. Dan hebben we een sterk gezamenlijk belang.”
Uitgebreid onderzoek
Zo’n traject begint met een uitgebreid onderzoek. Loek: “We bekijken bijvoorbeeld wat medewerkers aan zorg declareren, bijvoorbeeld aan fysiotherapie. In verband met de privacy gaat het dan overigens niet om individuele declaraties maar om gegevens van groepen mensen. Ook analyseren we cijfers over verzuim en re-integratie. En we kijken naar alle procedures en regelingen. Dat levert aanknopingspunten op om dingen anders aan te pakken.”
Zo bleek bij Hago Zorg dat op verschillende locaties verschillende middelen werden gebruikt. Corina: “Klopt, dat ging om zwabbers. De ene was ergonomisch gezien beter dan de andere. Als je zoiets weet, is het vrij eenvoudig om te regelen dat we voortaan voor alle locaties de beste spullen inkopen. Dat zijn we dus gaan doen.”
Verrassende inzichten
Het onderzoek van CZ leverde verrassende inzichten op. Zo bleek slechts 4 procent van de medewerkers verantwoordelijk voor bijna 28 procent van de verzuimmeldingen. En 67 procent –voornamelijk jongeren – meldde zich nooit ziek. “Een van onze adviezen was om naar die jongere doelgroep te kijken”, licht Loek toe. “Zo kun je structurele klachten op latere leeftijd tegengaan, en ben je preventief bezig.”
CZ rekende ook uit welke kosten verzuim met zich meebrengt. Dat liep in de miljoenen. Loek: “Het management van Hago Zorg wist dat uiteraard wel, maar het is toch goed om erbij stil te staan. Want je wil dat geld toch liever besteden aan het voorkomen van klachten? Dat geldt voor Hago Zorg, maar ook voor ons. Wij betalen daarom mee aan preventieve groepsinterventies, als de uitvoering wordt gedaan door een partij die door ons gecontracteerd is. Bij Hago Zorg vergoeden we de opleiding tot ergocoach.”
Minder fysieke klachten
Elke schoonmaakmedewerker die doorgroeit tot VIP-coach volgt nu die opleiding tot ergocoach, naast drie andere modules. Shardha Dharmlal rondde de opleiding af en is laaiend enthousiast: “In een kleine groep kregen we theorie- en praktijklessen van Buro voor Fysieke Arbeid (BvFA). Daardoor ging ik zelf al snel dingen anders doen, en verminderden mijn klachten aan mijn armen, polsen en onderrug. Ik merkte dat kleine dingen veel verschil maken, zoals je armen afwisselend gebruiken. Of een stap dichterbij gaan staan. Op de werkvloer zie ik collega’s dezelfde fouten maken; nu kan ik ze helpen om andere gewoontes aan te leren.”
Ook Ewout Brehm, als specialist in Duurzaam Fysiek werk vanuit BvFA betrokken bij het traject, is enthousiast over de uitrol. “Wat vaak gebeurt, is dat medewerkers een training mogen volgen en op het werk weer overgaan tot de orde van de dag. Dat hebben we bij Hago Zorg ook wel zien gebeuren. Maar omdat alle betrokken partijen duurzame keuzes willen maken, is hier ruimte om dingen aan te passen. We betrekken tegenwoordig de teamleiders van de VIP-coaches meer, door ze bijvoorbeeld uit te nodigen bij de eerste les van de cursisten. Daardoor zien ook zij ergocoaching niet meer als iets wat alleen extra tijd kost.”
Blijvend betrokken
“Door verantwoordelijkheden in de organisatie neer te leggen, wordt ergocoaching op de werkvloer iets gezamenlijks. En dat is precies de bedoeling”, zegt Ewout. “Mensen die toch uitvallen, krijgen hulp van een hersteltrainer van BvFA. Daarna kan een ergocoach de vinger aan de pols houden. Een bijkomend voordeel is dat van onze kant minder inzet nodig is. Toch blijven we betrokken. Hago Zorg klopt namelijk voor steeds meer zaken rondom fysieke belasting bij ons aan. We ontwikkelen nu bijvoorbeeld samen e-learnings om de kennis van VIP-coaches op te frissen. Zo is dit traject echt uitgegroeid tot een partnership. Dat maakt het een nog groter succes.”