Project 'Embrace the Brace' – Medewerkers fysiek ondersteunen bij schoonmaakwerkzaamheden
In 2023 startte Hago Zorg het project 'Embrace the Brace'. Het doel? Kijken of een rugbrace helpt om de fysieke belasting van schoonmaakmedewerkers te verminderen. Schoonmaakwerk is zwaar en kan leiden tot lichamelijke klachten en verzuim. Bij Hago Zorg is aandacht voor de medewerkers heel belangrijk. Bij hen begint goede dienstverlening. Belangrijk is dat iedereen gezond en duurzaam kan blijven werken. De inzet van een rugbrace zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van overbelasting.
De aanleiding: UMCG als voorbeeld
Rita Brouwer, Zorgcategoriemanager ziekenhuizen bij Hago Zorg, zag dat het team van UMCG zelf braces had aangeschaft om hun medewerkers te ondersteunen. Deze braces werden enthousiast ontvangen door de schoonmakers, en inmiddels zijn er 25 in gebruik. Een medewerker van de logistieke dienst van het UMCG keerde dankzij de brace terug uit verzuim en vertelde: "Ik ben héél blij met de brace, ik heb mijn leven terug". Dit inspireerde Rita om de inzet van de brace te onderzoeken binnen de hele organisatie.
Opzet van de pilot
Samen met Marieke van Kruining, Manager Verzuim en schadelast en met Niobe Mijnders van Buro voor Fysieke Arbeid, werd een pilot gestart. In totaal werden 40 braces aangeschaft, die werden verspreid over 10 enthousiaste deelnemende klantlocaties. De selectiecriteria voor deelname waren helder: medewerkers mochten geen klachten hebben, een zekere continuïteit van aanwezigheid, wat specifieke werkzaamheden en een mix in leeftijd.
Meten is weten
De pilot duurde zes maanden en was gericht op de effectiviteit van de brace te onderzoeken. Voorafgaand aan het dragen van de brace werd een nulmeting gedaan. Zo kreeg men een beeld van de fysieke belasting en klachten van de medewerkers. Leidinggevenden gaven daarbij instructies over hoe de brace gebruikt moest worden en zorgden ervoor dat deze goed paste. Na 1 tot 2½ maand kwam er een tussentijdse evaluatie. Daarbij werd opnieuw gekeken naar de werkhouding en ervaringen van de medewerkers, zodat een vergelijking gemaakt kon worden.
Positieve ervaringen
De eindevaluatie geeft duidelijk aan dat de brace door een ruime meerderheid van 77% als positief wordt ervaren. Een belangrijk voordeel van de brace is dat deze helpt bij het verminderen van de fysieke belasting tijdens werkzaamheden, zoals schrobben, tillen en het dragen van zware voorwerpen. Voor mensen met terugkerende rug- of heupklachten biedt de brace duidelijk verlichting.
De volgende stappen
De pilot is een succes. Er wordt nu gewerkt aan protocollen om de brace structureel in te voeren voor bepaalde werkzaamheden of aandoeningen. Dankzij de inzet van alle betrokken medewerkers is dit project een grote stap richting gezondere en duurzamere inzet op de werkplekken. ‘Embrace the Brace’ draagt bij aan een duurzamere werkomgeving, waar de gezondheid van medewerkers centraal staat.